Starostové pro občany

Probuďme Vysočinu

Společná kolalice ODS a Starostů pro občany do Krajských voleb 2020

Naše priority

Předkládáme vám našich 6 programových priorit. Během práce na nich se situace, díky pandemii, měnila každým dnem. Snažil jsem se proto se svým týmem, najít to nejpodstatnější, co opět probudí Vysočinu, a zároveň bude využitelné pro dlouhodobější cíle volebního období. Jak se nám podařilo, posoudíte nejlépe vy sami. Zde je tedy 6 volebních priorit a jejich garanti.

Mgr. Vítězslav Schrek, kandidát na hejtmana Kraje Vysočina

Zdravý kraj – půda, voda, lesy, vzduch

Jedna z věcí, kterou nám ostatní kraje vždy záviděly, byla čistá a krásná příroda. Teď o ni dramatickým tempem přicházíme. Už není čas na plané diskutování a rozsáhlé teoretické studie. Je potřeba začít jednat. Rychle a účinně. Podpořit co nejvíce regionální produkci a soběstačnost – aby se naše děti jednou nemusely učit, že brambory se k nám už zase vozí z Ameriky.

Mgr. Karel Janoušek, předseda hnutí Starostové pro občany, je sám již od roku 1994 starostou Police – nejjižněji položené obce našeho kraje. Ze své pozice zná nejlépe problémy venkova, problémy s pitnou vodou, nemocnými lesy i současným invazivním zemědělstvím. Chce se zasadit o to, aby krajská samospráva konečně začala brát i ty nejmenší obce jako rovnocenné partnery.

Pracovní místa v regionu, podpora zaměstnavatelů a podnikání

Je to jednoduché – pokud podpoříme zaměstnavatele, zajistíme tím stálou a dobře ohodnocenou práci pro jejich zaměstnance. Třeba snížením a zjednodušením administrativy, zrychlením stavebních a správních řízení, podporou zajímavých a životaschopných projektů. A to nejenom pro velké firmy, ale i pro ty nejmenší živnostníky.

Karel Kratochvíl je starostou Humpolce a také se dvacet let věnoval podnikání. Ví, jak je těžké stát na vlastních nohou a že každé zjednodušení legislativy a administrativy je pro živnostníky přínosem. Ze svého působení na radnici ví, jak je zejména v regionech s tradičně problematickou zaměstnaností důležitá trvalá spolupráce a dialog se zaměstnavateli – bez ohledu na jejich velikost, nebo obor podnikání.

Zdravý život, dostupné zdravotní služby, bezpečí

Všichni víme, jak je těžké sehnat zubaře, nebo jak dlouho se čeká na vyšetření u speciality nebo na plánované zákroky. Naší prioritou je nejen zachování, ale zlepšení dostupnosti a kvality zdravotní služby. Výzvou je zanedbaná odborná i ekonomická spolupráce krajských nemocnic. Proč po tolika letech stále nemají ani jednotný informační systém?

MUDr. Radek Černý je uznávaný ortoped. Fungování krajského zdravotnictví zná jako privátní lékař ve Žďáře nad Sázavou i jako zaměstnanec krajské nemocnice v Novém Městě na Moravě. Do budoucna bude krajské zdravotnictví nutně potřebovat koncepční přístup odvážného manažera. Pohodlná údržba systému, bez jakékoli strategie přijaté krajským zastupitelstvem, už stačit nebude.   

Rozvoj obcí a života v nich. Dostupnost služeb a informačních sítí

Kdekdo sní o malém domku se zahradou někde na venkově – ale málokdo ten sen doopravdy uskuteční. Není divu. Pokud nebudeme investovat do rozvoje venkova, nebudeme podporovat místní spolkový a kulturní život, neumožníme malým obcím dobré dopravní spojení a rychlý přístup k internetu, stanou se z nich brzo jenom chalupářské skanzeny. A to přece nechceme.

Petr Bárta je dalším ze starostů. Stojí v čele zastupitelstva Vepříkova – obce s třemi sty obyvateli, které by ale mohly závidět i mnohá stokrát větší města. Bohatý kulturní život, občanská vybavenost, neustálé zkrášlování a nová výstavba, díky čemuž je Vepříkov každoročně oceňován. Je to vzácný příklad toho, že všechno jde, když se chce. Jak začít a jak pokračovat? Zeptejte se tamního starosty, rád vám předá svoje zkušenosti…

Kvalitní sociálních služby, pečující rodina, důstojný život seniorů

Témata, která jsou bohužel stále opomíjená a přitom se dotýkají všech bez rozdílu. Hranice mezi bezstarostným životem a sociálními problémy je velice tenká. Zestárneme všichni. Ale i úraz, ztráta zaměstnání, nebo propad do závislosti, jsou věci, které mohou potkat každého z nás. Musíme být schopni a připraveni pomoci všem, kteří si pomoc zaslouží a kteří o to stojí.

Mgr. Martina Bártová vede třebíčskou organizaci Střed, z.ú. a ze svého dlouholetého působení v oblasti sociálních služeb zná stovky příběhů, jejichž hlavními postavami jsou obyčejní lidé, jimž se postupně, nebo ze dne na den obrátil život naruby. Zná věčný boj s byrokracií a s věcmi, které se někdy nemohou vejít do „ministerských“ tabulek. Sociální a rodinná politika jsou oblasti, jimž by se na úrovni kraje chtěla aktivně věnovat.

Digitalizace, vzdělávání, úřad on-line

Nedávné události ukázaly, jak důležitá je digitalizace a jak jsme v této oblasti pozadu. S bankou přes internet to jde, proč nejde stejně jednoduše komunikovat s úřady? K čemu papírové formuláře? Nucené uzavření škol by se pedagogům, ale i rodičům daleko lépe zvládalo, kdyby byl připravený jednotný systém on-line vzdělávání. Začněme na tom rychle pracovat!

Mgr. et Mgr. Jan Sojka je psycholog a radní Havlíčkova Brodu. Ze své profese velmi dobře ví, jaká nebezpečí mají, hlavně pro děti, sociální sítě. V této oblasti se chce zaměřit na osvětu a prevenci. Jinak ale vidí v digitalizaci budoucnost. Tam, kde to jde, by krajskou agendu sjednotil a převedl do uživatelsky příjemné a srozumitelné on-line podoby – protože si myslí, že úřad má lidem hlavně sloužit a ne jenom nařizovat a trestat.