Starostové pro občany

HNUTÍ STAROSTOVÉ PRO OBČANY (STO) MÁ LETOS DOBROU STARTOVNÍ POZICI

Politické hnutí na Vysočině Starostové pro občany (STO) bylo založeno v roce 2012. Obsadili jsme celou kandidátku kvalitními starosty ze všech okresů Vysočiny. Ve volbách získali více než 4,5% hlasů, čímž přeskočili Piráty, Zelené či Zemanovce. Několik měsíců před krajskými volbami jsme dokázali téměř nemožné.

Po celou dobu existence se naše hnutí nespojilo s žádnou politickou stranou a naši kandidátku podporuje nejvíce starostů v kraji. Na naší kandidátce je vždy 50 starostů, které nevybíral žádný stranický aparát, ale vybrali jste si je vy, občané našich obcí. Jelikož nemáme žádné finanční příspěvky od státu, jako ostatní strany, vkládáme do hnutí vlastní finanční prostředky, úsilí a volný čas. Naši starostové pracují pro svoje občany a obce i několik volebních období, máme bohaté zkušenosti, selský rozum a jsme dobře připraveni a schopni svoje zkušenosti uplatnit i v řízení a rozvoji Kraje Vysočina.

Začátkem prosince si hnutí v Hybrálci zvolilo nové vedení. Do krajských voleb povede STO starosta obce Police Karel Janoušek, 1. místopředsedou byl zvolen Petr Bárta z Vepříkova. Předchozí sněm v Jamném rozhodl, že do příštích voleb půjdeme jako samostatný subjekt a neutvoříme žádnou koalici i když jsme obdrželi již několik nabídek. Tiskem také proběhla zpráva, že o starosty z Vysočiny stojí Gazdíkovo hnutí STAN. Vedení Vysočinského STANu má asi špatné informace, naši členové spolupráci odmítli, především kvůli dosavadní spolupráci STANu s TOP09. Je třeba zde také zdůraznit, že nám bylo v loňském roce na sněmu STO veřejně slíbeno v té době od předsedy STANu Martina Půty, že jeho hnutí nikdy nepoužije pro krajské volby název Starostové pro Vysočinu! Sliby předsedy jsou pryč a už se pod tímto názvem chystá koalice STAN a Pro Vysočinu.

Po třech letech existence už hnutí STO není žádný nováček na politickém kolbišti. V loňských senátních volbách navrhlo své kandidáty v okresech Žďár nad Sázavou a Pelhřimov a ve volbách do zastupitelstev obcí máme třicet mandátů. Během posledních let jsme se prostřednictvím našich zástupců vyjadřovali a reagovali na připravované zákony našich zákonodárců a spolupracovali jsme s některými z nich.  Největší naše aktivita spočívala v přípravě petice proti Registru smluv. Po dvou letech usilovného boje s „větrnými mlýny“ se nám podařilo oslovit přes 800 kolegů starostů po celé ČR, kteří také podepsali tuto petici. Nedávno poslanci a senátoři schválili tento zákon v podobě, kdy od další přibývající administrativy malé obce oprostili a tak toto dvouleté úsilí nebylo zbytečné. Představitelé hlavně malých obcí v celé ČR toto rozhodnutí přivítali (obce již několik let stejně musí dle zákona zveřejňovat uzavřené smlouvy na profilu zadavatele dle zákona č. 137/2006). Valící se a narůstající administrativa na obce a hlavně na obce s neuvolněným starostou je už v současné době na hraně, kdy tato situace může dalším neuváženým rozhodnutím našich zákonodárců ohrozit chod těchto malých obcí. Naši starostové se aktivně zapojili i do záchrany poboček České pošty na malých obcích a zároveň jsme reagovali na nehospodárnou likvidaci odpadů z těchto provozoven, této napolo státní firmy.

Politické hnutí Starostové pro občany nechce být spojováno s žádnou politickou stranou, starosta má zastupovat svoji obec a své občany a nemá podporovat jednu politickou stranu a poskytnout svoje jméno, dlouholetou práci, pozici a jméno starosta nějaké straně. Proto jsme se spojili a vytvořili hnutí složené jen ze starostů, kteří jsou schopni se na všech důležitých věcech vždy domluvit a nemají čas na nějaké politikaření.

Karel Janoušek
předseda STO