Starostové pro občany

Sněm politického hnutí Starostové pro občany, Jiřice 11.2.2016

11.2.2016 se uskutečnil sněm politického hnutí Starostové pro občany (STO) v Jiřicích u Humpolce. Všechny přítomné přivítal starosta Jiřic Miroslav Jirků. Pozvání přijal a na sněmu vystoupil jako host senátor Miloš Vystrčil.

Předseda hnutí STO Karel Janoušek seznámil členy a příznivce hnutí s aktuálním děním od posledního setkání, které proběhlo 1.12.2015 v Hybrálci. Na programu jednání byly krajské volby a sestavení kandidátky našeho hnutí. Jak už jsme avizovali prohlášením, tak naše hnutí jde do krajských voleb samostatně a odmítlo veškeré nabídky stran utvořit do letošních voleb společnou kandidátku.

Naše kandidátka bude sestavena do konce března a bude zde 50 starostů obcí, městysů a měst kraje Vysočina, což nebude mít žádný kandidující subjekt. Za každý okres bude 10 kandidátů a všichni budou seřazeni na kandidátce podle abecedy, jako tomu bylo v předešlých krajských volbách. Naše primárky a výběr kandidátů nedělá žádný sekretariát ani vedení hnutí, ale naše kandidáty jste si vybrali Vy voliči v komunálních volbách 2014. Vašim hlasem dostali všichni naši starostové, někteří už poněkolikáté Vaši důvěru. Každé území nejlépe spravují ti, kteří se v něm skutečně pohybují. Ti, kteří jsou denně v kontaktu s lidmi, kteří zde žijí, tedy starostky a starostové obcí. Chceme tyto dlouholeté zkušenosti využít i v řízení našeho kraje.

Na kandidátce Vám nepředložíme pořadí, jak to dělají ostatní strany s těmi tkz. „nejlepšími“ na prvních místech kandidátky, kdy jejich pořadí prakticky nemůžete změnit a jsou skoro vždy zvoleni. Na naší kandidátce si můžete vybrat svého starostu v abecedním pořadí a dát mu preferenční hlas. V případě úspěchu a postupu do krajského zastupitelstva, tam budou jen ti, kteří od Vás obdrželi nejvíce těchto preferenčních hlasů.

Sněm STO v Jiřicích schválil změnu stanov a sídla hnutí STO. Zvolil statutární orgán – představenstvo hnutí. STO budou zastupovat: Karel Janoušek, starosta obec Police, (okres Třebíč), Petr Bárta, starosta Vepříkov (Havlíčkův Brod), Milada Jiráčková, starostka obce Kozlov (okres Jihlava), Miroslav Kabelka, starosta obce Jakubov (okres Třebíč), Miroslav Jirků, starosta obce Jiřice (okres Pelhřimov), Ladislav Stalmach, starosta obce Vír (okres Žďár nad Sázavou).