Starostové pro občany

Hnutí Starostové pro občany vede Karel Janoušek

První prosincový den loňského roku se v Hybrálci konal sněm hnutí Starostové pro občany (STO). Předsedou byl zvolen starosta Police Karel Janoušek. Blíží se krajské volby a Starostové pro občany se na ně již intenzivně připravují. O tom s čím do voleb půjdou, jsme si povídali právě s Karlem Janouškem.

Pane předsedo, kam bude hnutí pod vašim vedením směřovat?

Kandidovali jsme už v minulých krajských volbách, kdy jsme získali 4,6 procenta, poté co jsme existovali prakticky tři měsíce. Chci samozřejmě posunout naše hnutí zase o něco dál. Dnes máme lépe obsáhlý celý kraj, jde především o starosty menších a středních obcí. Chceme oslovit voliče. Ti nás dobře znají z komunální politiky, takže pro ně nebudeme žádnými nováčky.

Předpokládám, že na programu už pracujete?

Ano, pracujeme. Částečně už je zveřejněn na našich stránkách. Chceme se zaměřit především na obce a občany. Máme dojem, že na ty menší a zvláště třeba u nás na Jemnicku se zapomíná.

Vy pracujete ve školství, předpokládám tedy, že právě ono bude ve vašem programu podrobně rozebráno?

Kraj zřizuje asi padesát středních škol. My nesouhlasíme s jejich slučováním. Musí se také vycházet z místních podmínek, tradic a rozvoje regionu a nejenom nesmyslně spojit tyto školy. Ukázalo se, že od roku 2003, kdy to slučování začalo, tak od té doby některé školy nefungují zas tak dobře. Současný trend soustředění veškeré nabídky jen do pěti měst v kraji mi nepřipadá příliš rozumný.  Nesouhlasíme také se situací, která je ve speciálních a praktických školách. Integrace těchto žáků do základních škol přinese jen problémy a mělo by to velký vliv na chod těchto škol.

Pojďme k dalším problémům kraje…

Co se týče například zdravotnictví tak vidíme velký problém u dětských lékařů, kde je vyšší věkový průměr a hrozí tu situace, jaká se dnes objevuje u zubařů nebo obvodních lékařů.  Ti už na obcích prakticky nejsou nebo je kapacita naplněná. To je velký problém a nikdo to neřeší.

Vaše hnutí zaznamenalo, jestli si dobře vzpomínám, v roce 2014 úspěch v boji proti povinnému registru smluv.

Sepsali jsme petici proti registru smluv, kterou podepsalo víc jak 800 starostů z celé ČR. Smlouvy obce od r. 2006 stejně zveřejňují, spíš nám to dělá problémy s neúnosnou administrativou. Do budoucna by mohla další přibývající administrativa již ohrozit chod zvláště malých obcí. Nakonec se nám podařilo prosadit, že malé obce nemusí zveřejňovat všechny smlouvy. Což je velký úspěch.

Nejste jediné hnutí starostů. Neuvažujete o spolupráci s ostatními podobnými subjekty, abyste zbytečně netříštili síly?

Jednali jsme oficiálně se STANem a Stranou zelených, neoficiálně s dalšími subjekty. Na sněmu jsme řekli, že celou kandidátku obsadí starostové a rozhodli jsme, že pro tyto krajské volby s nikým žádnou koalici neuzavřeme.

Kandidátku už máte postavenou?

Právě teď ji stavíme. Minule jsme měli kandidátku postavenou podle abecedy a předpokládám, že letos to dopadne stejně. Voliči si mohou tak vybrat svého kandidáta a dát mu svůj hlas. Tím sami rozhodnou o celkovém pořadí.

Přeji všem krásný a úspěšný nový rok 2016.

Karel Janoušek
předseda STO